1 година и 6 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок – това наказание наложи Варненският районен съд на 29-годишен варненец за присвояване. В процедура на съкратено съдебно следствие 29-год. В. Петров бе признат за виновен, че през м. януари миналата година противозаконно присвоил движими вещи на свой приятел – преносим компютър и чанта за него.

 

През м. януари миналата година Петров помолил свой приятел да му предостави за няколко дни с лаптопа си, за да може приятелката му до го ползва при подготовка за студентски изпит. Пострадалият откликнал на молбата и предоставил личния си компютър, заедно със специално закупена за него чанта. Почти веднага след придобиването на чуждата вещ подсъдимият изпаднал във финансови затруднения и заложил лаптопа, като след изтичане на срока за откуп, чуждата вещ била продадена от заложната къща на непознато лице. Междувременно Петров уведомил приятеля си, че в квартирата му е била извършена кражба на вещи (сред които и лаптопа), но го успокоил, че компютъра е открит и задържан от разследващите органи като веществено доказателство. Впоследствие потърпевшият разбрал, че неговия приятел го лъже и сигнализирал в полицията.

29-годишният В. Петров бе осъден за конкретното присвояване на 1 година лишаване от свобода, но след групиране с наложени му предходни наказания по други две дела на ВРС, той бе осъден да изтърпи най-тежкото от тях - 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, с 3 г. изпитателен срок.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред горната съдебна инстанция.